Sunday, 9 June 2013

Peliharalah AuratMu Wahai ukhti



Assalamualaikum..iffah ucapkan pada semua kawan2 yang sedang membaca.O.k kali nie iffah nak sentuh sikit pasal aurat,iffah harap korang please jage aurat korang elok2 ye. :)

Tahukah kawan2 maksud pengertian sebenar aurat?.O.k iffah terangkan serba sedikit mengenai aurat ye.Aurat dari segi bahasa ialah bahagia yang wajib ditutup ataupun bahagian yang tidak boleh dipamerkan.Manakala dari segi istilah pula sesuatu yang mengaibkan dan tidak boleh ditonjolkn pada orang ramai.Sebagaimana sedia maklum aurat lelaki ialah di antara pusat dan kedua lutut. Manakala aurat perempuan pula ialah seluruh tubuh kecuali muka dan kedua telapak tangan. Seperti aurat yang telah ditetapkan di dalam sembahyang. Itulah yang diketahui oleh kebanyakan orang.Sebenarnya aurat ni ade bnyk skop tapi ape yg nk dicitekan iffah nie hnyelah skop mengenai aurat pd tbuh.


So..sekarang iffah nak cite sikit situasi yang pernah berlaku pada adik iffah sendiri.Pada masa tu adik iffah nie nak pi lah cari keje kat area Muar dan akhirnya diapun dipanggil untuk ke proses temuduga,Jadi adik iffahpun apelagi p lah menghadirkan diri ke sane.Interview punye interview..bla bla bla..memperkenalkan diri ape semua..n..bla..bla..bla..dan tiba giliran penemuduga tu pulak berkata-kata..hoh belum sempat adik iffah diterangkan skop2 pekerjaan yg ada kat situ.Si penemuduga awal2 dah bagitau.Nak tau ape orang tu kata????.agak sentap jugaklah adik iffah.Firstly..i nak bagitau u i xsuke pekerja yang
bermasalah.Ahah!adik iffahpun terpingga-pingga ape yang cuba diterangkan ni??,O.k direct to the point bila awak mula bekerja disini awak tak dibenarkan memakai hand sock dan baju wajib di tuck in,adik iffahpun bersuara..miss klu inner?.nope..klu rasa xboleh ikut undang2 dekat sini better jangan cari masalah.i tak nak pekerja yang bermasalah.U cuba tengok stuff2 dkt sini mane ade maa..yg pakai inner,hand sock,n tak tuck in bju.Sekarang sudah zaman moden maa..mane ade pakai pakaian mcm tu lgi,semua tu zaman dulu2 saje skarang sudah ketinggalan zamanlah..Hoh..serius
iffah ckp, What!!??perlu ke sampai macam tu?tutup auratpun jadi masalah jugak ke untuk jadi sales girl??.So..adik iffah apelagi terus tolak tawaran untuk keje kat situ.Susahkan auratpun bleh jadi rasis smpai mcm tu.Xjejaspun keje.Kat tempat lain bleh je.Jadi kesimpulannya klu nak keje biarlah aurat senang untk dipelihara klu dah sampai mcm tu better cari jek tempat lain,rezeki Allah yg halalkn merata-rata kt bumi ni.Dont worry k klu berdepan dengan situasi mcm nie :)Fikir cmni jelah..samaada Disukai Allah?atau dimurkai Allah?.Ahah!settle masalah.

Emm..Hari ni cara hidup yg diajar Islam makin dirungkai, ditinggalkan bahkan diejek??,Seorang wanita yang Maruahnya masih dijaga, Auratnya selalu disempurnakan sesempurnanya dianggap Ketinggalan zaman, dipandang Ganjil dari yang lain. Padahal menyempurnakan Aurat itu suatu kewajipan dari Allah swt. Menjadi kebiasaan dengan didedahkan Aurat itu akan membawa Kecelakaan selepas datangnya Ajal nanti.

Friday, 7 June 2013

I,m so sorry...:(

Minta maaf sangat pda kawan2 iffah kalau selama ni iffah ade buat sesiapa yg terasa hati atau menyimpan dendam pd iffah.Iffah xsuka berdendam.sorry.. Dari hujung kepala smpi ujung kki..minta maaf ye.Mungkin semua iffah yang silap.Iffah memang seorang pendosa yg hina.Tapi tolong jgn buat iffah tertanya-tnya apa salah iffah?:((.Ye..iffah seorang yg pemikir..selagi ade benda yg xkena/mnganggu.Iffah dah cuba untuk jaga hati semua orang sehalus mungkin.Klu salah tolong tegur,tak puas hati tolong face to face.nak berdebat?jom..ikut cara islam.no problem.please be gentle women gurls.,.thats all.:(


 






Wednesday, 5 June 2013

Ciri-ciri Anak kedua



O.k..tadi iffah berjalan2 tengok blog entah sape,jalan punya jalan tertarik pulak nak tulis pasal prangai no 2 ni.Ahah!memang tak dinafikan kebanyakkannya semua adalah betul tpi xsemualh.haha...dan kbtulan iffah anak no 2?,kebetulan?erk..wek..haha..:
D


Pertama : anak kedua tak pandai pujuk

Haha...ini reality bukan fantasi tau.Kebanyakan anak kedua memang tak pandai pujuk.Bab2 Bagi nasihat ke..bagi kata-kata semangat ke.. dan sedapkan hati or jadi pendengar ok lagilah.not bad.Tapi bila tengok orang nangis atau sedih sangat,Allah aq dah tak tau nak buat apa. Tak tau nak tenangkan cmne.haha..automatik semua jadi kaku..erk..?apa nak buat ni??haa..nak bgi ape eh?coklat?air?tisu??pinjmkan bahu?huk2..dan kadang2 terasa why??kenape sengal sangat iffah ni xdapat pujuk kawan yg nangis.Klu buat2 pujukpun..memang xjadi terasa kekokkannya alahai...!,huhu kawan2pun bleh prasanlh senang cite,..Uhuk..memang dalam 100% iffah cuma boleh bagi 1% untuk kes ni sebabny skill memang taddak!haha..kireny diyeornglh terpaksa pujuk diri sendiri.Sementara tu iffah pergi bersiar-siar dulu or jadi patung jap kt situ..agak2 kawan dah o.k sikit bru iffah dtng bgi kata-kata smngt.haha..Tiba2 rasa macam orang xde perasaan pulak.Hoh..its so terukkan T_T


Kedua : anak kedua lebih senang hidup berdikari

Klu boleh semua benda nak try n usahakan sendiri .Anak Manje?wek..memang bukan spesis tu.haha..Lantaklah...yang lain dapat kereta ke,yang sorang dpt motor ke,yang sorang dpt fon ke..,haha.. xpedulik..yang penting bleh buat hal sendiri.Bukan selfish but..cuma lebih suka bersendirian..haha..Maybe rase lebih menenangkan?hahaha..kot.haha..Erkk...Tapi tu bukan bermakna xamek tahu langsung ye.Amek tau tapi dalam senyap sudeyhhh.Bagi iffah janji makan minum cukup ,bleh jalan2..keje gua settle.hehe emm..kadang2..rasa sampai menyusahkan diri sendiripun ade jugakkan.T_T


ketiga :Degil

hahahaha...anak kedua memang ketegak sikit dari adik bradik yang lain.Kadang2 yang paling bermasalahpun ye jgk.haha.. semua dia ajer yg betul,eh..tapi ingat ye..anak kedua dia dengar nasihat orang tapi klu dia rase benda tu baik untuk diri, dia guna jgk k.Klu xstuju tu ade sebablh tu,korang pun tak tau ape yg dia fikir.HAHA..senang cite..korang nasihat jelah..tapi akhirny keputusan dan tindakan semua dia akan buat sndiri :D.kalau buat sesuatu bersungguh2… kalau tak nak tu, tak nak lah jawabnya,pendirian dia jangan paksa2 meyh. boleh dipujuk tapi selalunya tak berapa jalan daa,So biarkan diye sorang2..xlame lgi elok sndiri.


Keempat :Terpaksa Terlalu mengalah

Untuk makluman sifat diplomasi dorang agak hampir lupus berbanding yang sulong. dan dorang tak reti sangat nak gedik2 manja. the end of the day, para angah sekalian akan tampil sebagai hero dan heroin sebagai pemudah cara yang tetiba come up with brilliant ideas and solution. hehe... kenapa? memang sifat anak tengah TAK SUKA KALAH (wlopon terpaksa mengalah). so, in a way kenalah lebih kreatif dalam mencari 'kemenangan'. WIN! ^^ haha..kena pelik sikit.(copy & Paste yg nie):D



Keempat : Anak kedua ni lain sikit. 
Anak kedua lain sikit. Lain macam mana pun aq tak pasti lah. Kalau satu keluarga tu semua peramah and ceria, anak kedua mungkin pendiam sikit. Kalau minta pendapat anak kedua pun pelik sikit jawapan sebab dia nak rare(lain dari yg lain)..hahaha,.. 



ini ciri yang ciri tambahan : Anak kedua ikut mood.Okey..yang ni aq copy paste je.haha..
betul confirm dengan anak kedua. At least for me myself. Anak kedua ni ada masa dia moody. Masa tu lebih baik jangan cakap apa - apa dngn dia, buat sakit hati je. Respon macam orang takde perasaan.And masa marah, anak kedua banyak diam. Bila diprovok dia akan bertindak. Simple je tindakan tu, tapi kesannya BESAR. Bila gembira, gembira sangat dah macam orang hyperaktif.;D




Saturday, 1 June 2013

Terbaik!!

Nak tau apa yang terbaik?.O.k..nie cite memang hari ni berlaku dan baru je 40 minit yang lepas, time tu mak iffah suruh amekkan strika untuk tetamu kt bilik.Punyelh muke happy otw nk amek strika tiba2..pangg!!!iffah tersentap kejap,terdiam seketika..kenapa ni??memang jadi mengong kejap kepala nie.Rupanya iffah terlanggar siku ayah beb!.Peh...bergegar otak rasanya.tepat2..kat tepi otak ayh  pegi shoot..emm..ni insiden yg iffah memang  xsuka dan xgemar langsung...=_=!.Kuat pulak tu..pening kepala.Huwaa..ayah pulak boleh gelakkan?=_=!,xpatut...hahahaha.. iffah apelgi..bergenang air mata,sakit woooo...hohoh..,seb baik lah time tu kezen xnmpk.time tu semua pegi sarapan pagi kat dapur.Emm..klu diyeorng nmpk  xtaulah..haha..iffahpun teruslah amek strika bgi kat tetamu tu then masuk bilik n xmkn sarapan pagi.Emm..tapi lepas 20 minit tu iffah pegi jgk sarapan tapi..adelah 3 suap,da xde mood terus meyh..huu~.Emm..o.klah skrng nie iffah tngah tunggu ayah untuk hntr iffah ke stesyen bas melaka untuk ke kl.Sebabnya..ada orang datang nk tengok bilik sewa kt kl,selain tu misi utama  nk pegi bayar bil air n amek laptop kat rumah n bawa balik kasi adik guna.O.klah..nak buat persiapan kejap..tata..^_^.



Haa..yang ni malam sebelum kejadian,hehe..kezen smpai mlm deyh.. menu..simple2 aje.:D



Wednesday, 29 May 2013

Ada interview jugak???????? move on..never look back..because i have my beautiful > future.:)

Assalamualaikum kawan..^_< ,Seriously..iffah sangat2...nervous nk pergi interview disatu tempat ni kt area muar jgk pd 1.6.2013 sabtu ni.Huu~ xsangke rupeny tmpat nie pun ade proses temuduga?ya Allah..moga2..aq diterima dkt sana.Ayah yang carikan..hak2..doakan ye! :P,Ni mmg impian iffah..:( O.klah..tak nak bnyak citer.Amat perlukan doa kalian.:) hihi..o.klah tata..

Monday, 27 May 2013

Wahai putera cinta syurgawi

Ku tulis bait ini dalam rangkaian malamku yang panjang
Ku ungkap getar ini dalam ragu yang tertahan…
Untukmu seorang ikhwan yang tak juga kunjung datang…
Aku sabar menunggu kehadiranmu penuh ketaatan.

Wahai insan yang tidak ku tahu ada dimana
Teruskan berdakwah bersama panji Illahi
Gigih bersama mengapai cinta Illahi
Untuk sampai ke destinasi hakiki

Wahai sang perwira ketua gagah perkasa
Engkau mengetuai satu dunia
Mengarah arahan penuh ketegasan
Sebagai Jihad ke jalan kebaikkan

Wahai putera cinta sejati dikalbu
Jauhi aku kukuhilah imanmu,
Jangan engkau melalaikan hati dari mengingatiNya
Agar dapat kau tawan segalany iman menjadi milikmu

Wahai imam syurgawi..lupakanlah tentang diriku
Ketahuilah aku wanita asing bagimu,
Teruskan jalanmu..mengejar cinta Allah
Kerana aku juga berusaha yang sama
Mari berjuang melawan nafsu
Untuk memenuhi iman di dada hati

Cukuplah di dalam sujud cinta yang suci,
.Diiringi doa penuh kerinduan,
Hanya Allah yang maha mengetahui
Insyaallah kita berjumpa dijalan yang terindah
moga mimpi menjadi hakikat keredhaan
Assalamualaikum..dariku untukmu.<3

By > iffah